Systemisch werken met opstellingen
In de media
Wat zijn systemen?
Wij behoren allemaal tot meerdere groepen; je familie, je sportvereniging, je vriendengroep, je collega's enz. Maar ook een land, een streek, de samenleving vallen daaronder. Dit zijn allemaal systemen. Een verzameling mensen waarbinnen jij een positie hebt en functioneert op basis van, vaak onbewuste, patronen.
Systemisch werken kijkt naar het geheel, niet naar de details of de persoon op zich. Door inzichtelijk te maken welke patronen binnen een systeem bestaan, ontdek je mogelijkheden en handvatten om deze patronen te beheren.
Opstellingen
Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een systeem. De opstellingen biedt de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de oorzaak van een vraagstuk met betrekking tot dat systeem.
Je kunt een opstelling maken van je familie, de familieopstelling, maar ook van je bedrijf of vereniging, de teamopstelling. Binnen de opstelling plaats je personen of elementen die belangrijk zijn voor de vraag. Denk aan je ouders, partners of collega's, maar het kunnen ook abstractere dingen zijn zoals een gebeurtenis of emotie. De manier waarop het systeem opgesteld is geeft de mogelijkheid om patronen te ontdekken. Door er samen met de trainer van een afstandje naar jouw patronen te kijken, kun je van daaruit zoeken naar oorzaken en mogelijke handvatten.
Een opstelling rijkt je geen oplossingen aan, maar geeft inzicht.
Vraagsteller en representant
Binnen een systemische opstelling werken we met een tweetal rollen. De vraagsteller die het vraagstuk inbrengt en representanten die een onderdeel van het systeem belichamen.
De vraagsteller stelt niet alleen de vraag, maar stelt ook het systeem op. Dit is logisch aangezien de vraagsteller het eigen systeem het beste kent.
De representant maakt onderdeel uit van het systeem. Het is voor de representant niet nodig om de vraagsteller te kennen of bekend te zijn met het systeem waarover de vraag gesteld wordt. Het frappante is dat de representant binnen de opstelling de betreffende rol aanvoelt en ook kan verwoorden hoe die is. Vaak worden emoties gevoeld en uitdrukkingen gebruikt die horen bij degene wiens rol de representant speelt. Of datgene. Het is een kenmerkend fenomeen dat hoort bij een systemische opstelling en een ervaring op zich voor de representant.
De opsteller
Degene die de opstelling begeleidt noemen we de opsteller. Hij of zij helpt de vraagsteller bij het opstellen van het systeem en het ontdekken van de patronen. Soms stuurt de opsteller de vraagsteller of het systeem om te zien of de verandering een, tot dan, verborgen patroon bloot geeft.
Welke systemen zijn er
Vragen?
Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande infomatie, of wil je je aanmelden?
Aarzel niet en neem contact met ons op.
Als vraagsteller breng je een probleem in, bijvoorbeeld dat veel van wat je doet niet goed verloopt of dat je erg vaak verantwoordelijkheden naar je toe trekt die niet de jouwe zijn of dat je veel moeite hebt met autoriteit en zelfs daarmee botst.
Tijdens een opstelling worden alle aspecten van het krachtenveld van waar je in vastloopt in kaart gebracht.
Daarmee wordt helder hoe jij je tot anderen verhoudt inclusief de blinde vlekken. Dit geeft inzicht in de oorzaak en zicht op een mogelijke oplossing.
Wat mag je als vraagsteller verwachten van een opstelling?
Wat mag je als deelnemer/ representant verwachten van een opstelling?
Je bent onderdeel van de opstelling en kan verwoorden wat de rol van dat onderdeel is. Je voelt je onderdeel van de opstelling. Deze unieke ervaring levert voor jou ook eigen inzichten op.
De ervaring van anderen spreekt voor zich:
Kosten voor deelname
Training Systemisch werken / opstelling
Contact formulier
Lies, gecertificeerd coach systemisch werken