Welkom op ons bedrijf
Wij voelen ons helemaal thuis op onze plek in de wereld: het Brabantse weidelandschap. Het inspireerde ons tot wat wij wilden; samen het bedrijf runnen, vandaar "Weij".
Een bedrijf met de wei centraal: Bed en Breakfast In de wei en Vleesch van de weij.
boerenhistorie
De geschiedenis van het bedrijf gaat vele generaties terug. De overgrootvader van Cees, Jan van den Boom, was een geboren op een boerderij op Esdonk in Gemert. Hij liet op beurt zijn drie zonen ieder een boederij na. Cis van den Boom kwam met zijn vrouw Jans te wonen in Erp waar hun vier kinderen geboren werden. Antoon, hun tweede zoon, zette de boerderij voort. Totdat begin jaren 70 van de vorige eeuw de gemeente Erp zich meldde met de boodschap het bedrijf te willen uit kopen. Er moesten woningen gebouwd worden.
de verplaatsing
Antoon en zijn vrouw Anny gaven niet zomaar toe aan de gemeente. Immers waar moesten ze heen? Een jarenlange zoektocht naar een geschikte nieuwe plek volgde. Een even lange onderhandeling met de gemeente Erp ook.
Gelijktijdig speelde de ruilverkaveling Veghel-Erp. Het toeval wilde dat er aan de Trentweg, tussen Keldonk en Boerdonk, grond vrij bleek te komen. Hiermee kwam aan de zoektocht naar een nieuwe locatie voor het bedrijf een einde. Er werd een nieuwe boerderij gebouwd, die Antoon en Anny, met hun 3 kinderen in 1978 betrokken.
Boer Cees
Cees wist al jong dat hij melkveehouder wilde worden en het was dus ook logisch dat hij de HAS in Den Bosch ging bezoeken. Toen hij zijn diploma op zak had vond zijn vader het verstandig dat hij een tijdje buitenshuis ging werken. Het boerenleven is immers een roeping en het is goed om elders te ervaren of de boerderij inderdaad zo hard roept als je denkt. Dat bleek het geval. Na 15 jaar als product- en kwaliteitsmanager gewerkt te hebben, was het moment van de bedrijfsovername daar. In 2005 nam Cees het stokje over van zijn ouders en werd zo Boer Cees.
2017
Cees en Lies zouden in november dat jaar elkaar het ja-woord geven. Met veel plezier waren ze bezig met de voorbereidingen van hun huwelijksdag. Dat de provinciale en landelijke overheid nieuwe wetten en regels afgekondigd had die van grote invloed zouden zijn op hun bedrijf, werd even naar de achtergrond geschoven. Eerst trouwen.
Antoon, de vader van Cees, was al enige tijd aan het sukkelen met zijn gezondheid. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Het was afzien, maar hij mopperde niet. Totdat hem in augustus gezegd werd dat ze niets meer voor hem konden doen. Twee dagen later stierf Antoon op 77-jarige leeftijd. Cees en Lies dachten even niet meer aan het trouwen, eerst rouwen.
Een paar maanden later was het dan toch zover. Cees en Lies stapten in het huwelijksbootje. Ondanks het verse verlies van Antoon, werd het een geweldige dag. Ze genoten volop en vierden het met vele vrienden en natuurlijk hun familie. Samen konden ze de toekomst aan.
De rekensom
Cees ging er na hun bruiloft eens goed voor zitten. Verschillende overheden waren met nieuwe wetten en voorschriften gekomen die kosten met zich mee zouden brengen. Het ging voornamelijk over de fosfaatrechten en het Brabantse stallenbesluit. Verder speelde al langer dat het asbest van het dak gehaald moest worden. De opstelsom van de hiermee gemoeide kosten loog er niet om: een kwart miljoen euro. Alleen maar om te mogen blijven doen wat ze al deden.
Cees en Lies zagen in dat er iets moest veranderen. Uitbreiden naar zo'n 400 melkkoeien om deze kosten op te kunnen vangen zagen ze niet zitten. Maar wat dan?
de reorganisatie
Het dubben over wat te doen duurde slechts een half jaar. Cees en Lies hadden het geluk dat ze een droom hadden; het runnen van een B&B. In hun droom was dit een kleine B&B met een kamer of 2. Ze hadden er al advies over ingewonnen en het door laten rekenen.
Cees en Lies namen het besluit tot een reorganisatie van het bedrijf. Hun plan B, een B&B op het bedrijf, maakte ze tot een plan A. Helaas zouden de melkkoeien hiervoor het veld moeten ruimen.
Cees kon zich echter geen leven voorstellen zonder koeien en daarom besloten ze om jongvee voor een collega-melkveehouder op te gaan fokken. Het kwam daarbij goed uit, dat de jongveestal pas gerenoveerd was.
Een paar jaar voor deze reorganisatie waren Lies en Cees al begonnen met het inkruisen van vleesvee in hun melkveestapel. Ze besloten dus om deze dieren te houden en ermee door te fokken. Het vlees van deze dieren zouden ze rechtstreeks aan de consument gaan verkopen in de vorm van vleespakketten.
We hadden het geluk dat we al droomden van een B&B. Zo konden we van ons plan B een plan A maken.
boer en gastvrijheid
Weij v.o.f.
Na de reorganisatie bestaat het bedrijf uit 3 poten, wat wel zo fijn is: een 3-poot staat altijd stabiel
Cees en Lies zochten voor hun bedrijf een passende naam. Een naam de alles omvat; het samen runnen van hun bedrijf, met aansluiting bij de B&B en de vleesverkoop.
Weij v.o.f. werd geboren en voert onderstaande merknamen (klik erop voor meer informatie)